Opdracht: Hoe duur was de suiker

De vragen die je bij dit boek moet beantwoorden, schrijf je in een word document die je bij je docent ingeleverd. Deze opdracht wordt aan je leesdossier toegevoegd.
De vragen kunnen allemaal beantwoorden worden na het lezen van het boek of tijdens het lezen ervan. Voor opdracht 2 moet je gebruik maken van onderstaande document of je kan naar je boek kijken. Succes!!

 

Voor degene die het moeilijk vonden het boek te vinden, heb ik hieronder een PDF bijgevoegd die je kan downloaden.

 

Hoe duur was de Suiker Cynthia Mc leod
PDF – 1,4 MB 219 downloads

Opdracht 1.

1. Tot welke genre behoort dit boek?

2. Welke producten werden er verbouwd op de plantage?

3. Wat vind je van de houding van Sarith?

4. Sarith zegt tegen Rutger dat hij hier nog te kort is om te kunnen oordelen en dat hij wel anders zal praten als hij hier langer is. Denk je dat Rutgers mening over slaven veranderd als hij langer is in Suriname? Leg je antwoord uit.

5. Wat is een ander woord voor 'civiel'? 

6. Rutger neemt waarschijnlijk geen plaats in het Hof van Civiele Justitie, omdat het 'tegen de stroom opzwemmen' is. Wat bedoelt Rutger met deze uitspraak?

7. De eigenaars van de slaven krijgen een reprimande voor het uitdelen van wrede straffen. Wat betekent dit?

8. Sommige slaven krijgen de Spaanse bok. Wat hield zo'n straf in?

9. Waarom valt hoe dit boek onder de volwassen boeken denk je? leg je antwoord uit.

 

 

Opdracht 2. Flaptekst.

Hiernaast zie je de tekst dat op de achterkant van het boek staat. Nu mag jij na het lezen van het boek een andere flaptekst bedenken.

Wees creatief en denk goed na over wat je gaat opschrijven. Je mag niet teveel vertellen en het moet spannend blijven. Verklik het einde niet, dan gaan mensen juist het boek lezen om erachter te komen wat er gaat gebeuren.

Gebruik tussen de 100 en 150 woorden voor je flaptekst. 

 

Succes bij het schrijven.

 


Doel:
De leerlingen leren een tekst te analyseren en zien dit als voorbereiding op hun mondelinge examen. Deze vragen dienen als hulp bij de voorbereiding. De leerlingen leren vragen te beantwoorden, door gericht naar antwoorden te zoeken in het boek.
De leerlingen leren veel over seksuele voorlichting.


Toelichting:
Benadering: Jaloezie en egoïsme, maatschappelijke ontwikkelingen, Koloniaal Suriname.
Waarom deze opdrachten? Deze opdracht bevordert het analyseren en kritisch denken over de gebeurtenissen in het boek en stimuleert ook het vormen van een oordeel. Hoe duur was de suiker’ bevat veel historische feiten en afgezien van het feit dat het een goed verhaal is, is het ook goed om meer over deze geschiedenis te weten te komen en te leren. ‘Hoe duur was de suiker‘ beschrijft het verhaal achter de waarde van suiker. Hoe duur is de suiker écht geweest? Hoeveel mensen zijn er opgeofferd zodat andere mensen van hun suiker konden genieten? Het is een prachtige roman vormgegeven door historische feiten waarbij je tijdens het lezen waant in een ander tijdperk.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb